Få en højere svarprocent på trivselsmålingen

Hvordan sikrer man, at medarbejderne engagerer sig og deltager i medarbejdermålinger, APV og trivselsmålinger? Her får I fem praktiske råd til at sikre, at flere svarer på jeres måling.
Få høj svarprocent på medarbejdermålinger, trivselsmåling og APV

Medarbejdermålinger som APV, medarbejderengagement- og trivselsmålinger kan være nøglen til at skabe et bedre arbejdsmiljø og højt medarbejderengagement. Men værdien af målingens resultat kan afhænge af, at så mange medarbejdere som muligt deltager og deler deres ærlige svar.

En lav svarprocent kan give et misvisende billede af trivslen og gøre det vanskeligt at adressere de reelle udfordringer. Derfor oplever vi også i GAIS, at der altid er meget fokus på svarprocenten, når en måling sendes ud.
Vi får igen og igen spørgsmålet om, hvad man kan gøre det for at sikre en høj svarprocent på målingen. 

Her kommer derfor fem praktiske råd til at sikre, at flere svarer på jeres måling: 

1. Kommunikér klart og konsekvent om formålet

Det er afgørende at kommunikere klart og tydeligt hvorfor, en trivselsmåling eller en APV gennemføres. Forklar, hvordan resultaterne vil blive brugt til at skabe konkrete forbedringer i arbejdsmiljøet, og hvorfor deres input er værdifulde. 

Budskabet er enkelt – deres svar gør en stor forskel. Ikke kun for dem selv, men for hele arbejdspladsen. Gentag gerne budskabet flere gange via forskellige kanaler for at sikre, at det når ud til alle.

Læs meget mere om, hvordan I bedst kommunikerer formål og proces i blogindlægget her, om 3 vigtige spørgsmål til jeres trivselsarbejde. 

2. Fokusér på anonymitet og tryghed

En almindelig barriere for deltagelse er usikkerhed omkring anonymiteten i en måling. Derfor skal I tydeligt kommunikere, at besvarelserne er anonyme, og hvordan anonymitet bliver sikret. 
Derfor er det afgørende at understrege, at al data behandles fortroligt – og at ingen kan koble svarene til enkeltpersoner.

Vær obs på, at I i en APV-måling kan vælge både anonym og ikke-anonyme besvarelser. Dette er dog tydelig for deltageren, når vedkommende besvarer målingen. Det kan med fordel også kommunikeres før. 

Kommuniker også gerne, at I som virksomhed bruger GAIS, da en 
ekstern leverandør kan styrke tilliden yderligere i forhold til anonymitet og sikkerhed.  

Få svar på oftest stillede spørgsmål om anonymitet og målinger i guiden her.

3. Ledelsen skal støtte og motivere

Ledelsens opbakning er afgørende for at skabe engagement omkring trivselsmålingen. Når ledere tydeligt viser, at de bakker op om målingen sender det et stærkt signal om, at medarbejdernes trivsel prioriteres højt. 

Ledelsen kan f.eks. nævne målingen på møder, i mails eller igennem små videoer.

Har I medarbejdere, der ikke arbejder digitalt?

Resultatet af en trivselsmåling eller APV-måling er bedst når alle typer af medarbejdere er med og inkluderet. 

Men hvordan får man inkluderet de medarbejdere, der ikke arbejder digitalt til hverdag eller ikke har en arbejdsmail? 
I GAIS har vi forskellige løsninger, som inkluderer alle typer af medarbejdere. Find ud af, hvordan I guiden her. 

4. Tilbyd incitamenter

Små belønninger eller opmuntringer kan gøre en stor forskel i at motivere medarbejdere til at deltage.

Det behøver ikke være omfattende – noget så enkelt som kage til afdelingen eller en lille konkurrence kan gøre trivselsmålingen mere positivt ladet. Husk dog, at incitamenterne skal understøtte kulturen i virksomheden og ikke føles som en pligt.

5. Følg op og del resultater

Når målingen er afsluttet, skal I dele resultaterne åbent og ærligt med medarbejderne.

Forklar, hvilke konkrete tiltag I vil sætte i gang på baggrund af besvarelserne, og følg op med opdateringer om, hvordan tiltagene skrider frem. Dette feedbackloop viser medarbejderne, at deres deltagelse fører til reel handling, hvilket kan øge motivationen for at deltage i fremtidige målinger.

Konklusion

En høj svarprocent kræver planlægning, gennemsigtighed og en målrettet indsats fra både ledelse og medarbejdere.

Ved at kommunikere tydeligt, skabe tryghed, engagere ledelsen, overveje incitamenter og følge op på resultaterne, kan I skabe en kultur, hvor medarbejdermålinger bliver en naturlig og værdifuld del af arbejdslivet og jeres arbejdsplads.
Dette styrker ikke blot svarprocenten, men også det generelle fokus på trivsel og samarbejde i virksomheden

Andre artikler om samme emne

Få alle involveret i trivselsarbejdet - også de medarbejdere der ikke til dagligt arbejder ved et skrivebord

Få alle typer af medarbejdere med i trivselsarbejdet

Arbejdet med trivsel og engagement på arbejdspladsen bliver bedst, når alle er med og inkluderet. Men hvordan får man inkluderet de medarbejdere, der ikke arbejder digitalt til hverdag, i en trivselsmåling eller APV? Få konkrete ideer til løsninger her.