På ferie uden arbejdspres: Gode råd til at geare ned

For mange af os føles det som om, vi skal afslutte alle arbejdsopgaver inden ferien. Men ofte resulterer det i, at vi kommer presset på ferie i et alt for høj gear. Få gode råd til, hvordan du og dit team kommer godt på ferie – uden at arbejdspresset følger med.
Ferietid uden arbejdspres. Gear ned til ferie

De fleste af os har prøvet det. Vi lander i feriens første dag med alt for høj puls eller med sygdom, der kommer snigende. For mange af os føles det som om, vi skal klare alt inden ferien, og før vi ser os om, så fortæller kroppen os, at den er lidt for presset. 

Vi skal i stedet for forsøge at geare ned i tempo, så landingen til ferie bliver blidere. Det er måske lettere sagt end gjort? Her kommer derfor nogle gode råd som du selv eller dit team kan arbejde med, så I i fællesskabet og enkeltvis bliver sendt godt på ferie, kan trække arbejdsstikket og lade op igen.

1. Lav en realistisk todo-liste

Det kan føles fristende at “lukke alle åbne projekter” inden ferien, men ofte er det en urealistisk ambition. I stedet bør du:

  • Prioritere opgaver: Hvilke opgaver skal løses, og hvilke kan vente?  Måske kan det, som føles rigtig vigtigt lige nu, lige så godt vente til efter ferien? 

  • Lav en tydelig to-do-liste med realistiske deadlines.

  • Informér kollegaer om, hvad der bliver færdigt inden ferien, og hvad der fortsætter efter.

 

2. Hvad skal på parkeringspladsen? 

Parkeringspladsen er en liste, hvor du “parkerer” alle de opgaver, som kan vente til efter din ferie. Når en opgave er sat på parkeringspladsen, så behøver du ikke længere at bruge tid og energi på at skulle nå disse opgaver også. Du kan i stedet for bruge din tid på de opgaver, du har prioriteret. 

3. Prioriter og sæt hinanden fri med forventningsafstemning

Det kan være svært selv at lave prioriteringen i opgavebunken, når der er afhængigheder til andre kollegers opgaver eller resten af virksomheden. Derfor kan det være, at I som team sammen skal prioritere i opgavemængden. Hvad er vigtigt for os og vores kerneopgaver at afslutte inden ferie? 

Når I sammen prioriterer opgaverne, så laver I automatisk også en forventningsafstemning med hinanden. Forventningsafstemninger kan være med til at sætte hinanden fri for “jeg burde også nå at…“.
Forventningsafstemning er særlig vigtig, hvis du har opgaver, som andre venter på, at du får afsluttet eller som kolleger, kunder eller andre er afhængige af. 

4. Giv dig selv tid til at lande

At gå direkte fra 110 km/t i arbejdet til fuld afslapning kan føles som et kulturchok. Planlæg derfor din ferie, så du har tid til at lande:

  • Tag en halv fridag inden din ferie for at gøre overgangen lettere.

  • Start ferien med noget, der giver dig ro – det kan være en bog, en tur i naturen eller bare lidt “ingenting”.

 

5. Forbered din tilbagevenden – ikke kun ferien

Noget, der ofte skaber stress, er tanken om alt det, der venter på dig efter ferien. Gør derfor dit ‘comeback’ lidt lettere:

  • Book en rolig dag uden møder som din første arbejdsdag.

  • Læg opgaver klar, du let kan gå i gang med.

  • Brug 15 minutter inden ferien på at skrive en kort plan for din første uge tilbage.

Ved at forberede dig kan du nyde ferien uden bekymring for arbejdsbunkerne, der venter.

Rigtig god ferie!

 

 

Andre artikler om samme emne

Forventninger presser balancen hos medarbejdere

Forventninger presser balancen

Hvad har særlig betydning for, at vi oplever et arbejdsliv i balance? Fleksiblitet mellem arbejdsliv og privat, eget og andres forventninger er blandt de ting, der i høj grad spiller ind.

Fokus på kerneopgaven giver god arbejdslyst

Fokus på kerneopgaven giver god arbejdslyst

Teorien om organisatorisk medlemskab gør oprør mod, at arbejdslyst og socialt fællesskab anses som mål i sig selv. Den fælles kerneopgave skal og bør stå i centrum for det kollegiale fællesskab.