Efter mange års forskning i trivsel er konklusionen fortsat den samme. Mening er topscorer, når det kommer til, hvad der skaber arbejdslyst. I God Arbejdslyst Indeks, som kortlægger arbejdslysten på det danske arbejdsmarked, har faktoren mening år efter år indtaget en førsteplads, når der måles på en række faktorers betydning for arbejdslysten.
I GAIS har vi kontakt med mange virksomheder hver dag. Store og små. Produktion, service, viden. Ejerledede og aktieselskaber.
Også blandt vores kunder ser vi, at mening ofte er blandt de faktorer, som medarbejderne rangerer som allervigtigst for deres trivsel. Ofte sammen med balance og mestring.
Forstå meningens fire dimensioner
Men hvad er mening i arbejdet for en størrelse? Begrebet kan umiddelbart være lidt svært at få hånd om. I GAIS-målingen – og uddybet i Faktormåling Mening – stillers spørgsmål til fire dimensioner, der tilsammen kommer rundt om forskellige aspekter af mening:
- Indre mening: Den indre mening handler om oplevelsen af, at arbejdet giver mig noget på det personlige plan. Arbejdet giver mening for mig i forhold til, hvem jeg er, hvad jeg kan, og hvad jeg ønsker for mit arbejdsliv.
- Større mening: Den større mening handler om oplevelsen af, at jeg gennem mit arbejde bidrager til noget større. At mit arbejde tjener et større formål – enten for mennesker eller samfundet som sådan.
- Kollegial mening: Den kollegiale mening handler om oplevelsen af, at vi på arbejdet spiller hinanden bedre. Det vil sige, at vi i kraft af det kollegiale fællesskab både socialt og fagligt bliver bedre, end vi ville være hver for sig.
- Organisatorisk mening: Den organisatoriske mening handler om oplevelsen af, at de beslutninger og forandringer, der sker på min arbejdsplads, giver mening for mig.
Om Faktormåling Mening
På samme måde som en GAIS-måling kortlægger arbejdslystens faktorer, kan I med en faktormåling undersøge og kortlægge en faktor i dybden og se, hvilke dimensioner, som faktoren udgøres af.
Faktormålingen Mening fungerer ligesom en almindelig GAIS-måling. Ud over den samlede rapport, får hver medarbejder sin egen meningsrapport. Ligesom i den store GAIS-måling ledsages alle resultater af udvalgte værktøjer, artikler og guides, som udvælges baseret på resultaterne.
Målingen består af 15 spørgsmål fordelt på fire dimensioner af mening. Se spørgerammen her.
Uforståelige beslutninger dræber mening
Hos vores kunder ser vi ofte, at særligt “Den organisatoriske mening” kan være udfordret. Rigtig mange medarbejdere oplever, at det er svært at se mening i de beslutninger, der træffes på arbejdspladsen. Det kan smitte af på både den generelle oplevelse af mening og på trivslen.
Forskningen understøtter vores erfaringer: Medarbejdere, som ikke oplever at kunne se mening i de daglige beslutninger på arbejdet, har en gennemsnitlig arbejdslystscore på 50 point ud af 100. Modsat har dem, der i høj grad eller meget høj grad oplever mening i beslutningerne på arbejdet, en gennemsnitlig score på 86 point.
Det understreger vigtigheden af omhyggelig og gentagen kommunikation omkring beslutninger og forandringer, så de fremstår meningsfulde for den enkelte.
Unge vil gøre en forskel…
Selvom oplevelse af mening er afgørende for alle generationer, er det særlig vigtigt for de unge, der lige er kommet eller er på vej ind på arbejdsmarkedet. Det bekræfter en stor undersøgelse af fordomme og fakta om fremtidens arbejdsstyrke, som Videncenter for God Arbejdslyst står bag.
Når de unge skal vælge de tre vigtigste blandt forskellige udsagn, så vælger knap halvdelen det “at have et job, hvor det jeg laver, giver mening”. Det placerer behovet for mening helt i top.
Når de unge spørges, hvad der er meningsfuldt for dem, handler det i høj grad om at gøre en forskel. Hele 78 pct. synes, det er vigtigt at gøre en forskel på arbejdspladsen, og 58 pct. vil gerne gøre en forskel i samfundet. Det viser et billede af en ung generation, der er optaget af at sætte et aftryk hos andre med deres indsats – og at de måske slet ikke er så individualistisk indstillet, som de ofte får ry for at være.
…og det sker gennem faglig udvikling
Faglig udvikling er det element, som allerflest unge medarbejdere – flere end fire ud af fem – finder vigtigt for deres motivation. Selvom de yngre medarbejdere således tænker meget på deres egen personlige udvikling, skal man ikke underkende, at størstedelen af de unge samtidig har en stærk motivation for at gøre en forskel på arbejdspladsen og/eller i samfundet. Når de unge føler, at de gør en forskel med deres arbejde, opleves det som en personlig triumf, der styrker engagement og oplevelse af mening.

Gode råd til virksomhederne
Kommunikér den enkeltes bidrag: Det skaber motivation, når der kommunikeres åbent og tydeligt, hvad den enkelte bidrager med, og hvilken forskel det gør både for arbejdspladsen og for samfundet. Det giver ikke altid sig selv – især ikke som ung nyansat. Selv de små opgaver er værdifulde i det store billede – tydeliggør hvordan.
Kommunikér mening i beslutninger: Som leder kan du stå i en midterposition mellem ledelsens beslutninger, som du skal være loyal overfor, og medarbejdernes utilfredshed med disse. Prøv at formulere et klart og ærligt rationale for de forandringer, der sker i organisationen, så medarbejderne kender til konteksten og logikken. Bryd gerne kompleks information ned i mindre bidder i et sprog, der har relevans for medarbejdernes konkrete opgaveløsning. Lyt til medarbejdernes indsigter og refleksioner omkring beslutningerne og bring dem videre til ledelsen.
Lyt og involvér: Hvis du oplever utålmodighed og manglende ydmyghed – især hos de unge medarbejdere – så husk på, at det er et udtryk for, at de gerne vil bidrage, involvere og udvikle sig, så de kan være med til at gøre en forskel.
*Om undersøgelsen:
Forkælede unge - fordomme og fakta om fremtidens arbejdsstyrke
Undersøgelsen er baseret på et mixed-methods design, der kombinerer kvantitative og kvalitative datakilder. Videncenter for God Arbejdslyst og Studenterhus Aarhus har gennemført kvalitative gruppeinterviews med henholdsvis etablerede medarbejdere og unge nyuddannede, der enten var i deres første job eller på vej ind på arbejdsmarkedet.
På baggrund af disse indsigter, har Epinion gennemført to forskellige kvantitative spørgeskemaundersøgelser blandt unge og etablerede medarbejdere. Slutteligt er viden fra undersøgelserne blevet udfoldet og nuanceret gennem en kvalitativ, mobiletnografisk analyse blandt den unge målgruppe.
Undersøgelserne danner grundlag for en bog af samme navn. Bogen er udgivet på Forlaget God Arbejdslyst i december 2024 og kan købes online og i boghandlere.