Resultatet af projekt “Positivt Lederskab®” viser, at den overordnede arbejdslyst er steget i alle de deltagende organisationer. Der er samtidig sket en stigning i alle syv de syv faktorer, som der måles på i en GAIS-trivselsmåling. Især er det værd at fremhæve, at faktorerne “mestring”, “resultater” og “balance” steg med 6-8%.
En branche med risiko for dårlig arbejdslyst
I 2020 blev den første store, systematiske kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø i frivillige organisationer lavet. Kortlægningen viser, at rollekonflikter, arbejdsmængde og ensomhed i arbejdet i høj grad påvirker medarbejdernes trivsel negativt, mens høj grad af mening og medbestemmelse i arbejdet påvirker trivslen positivt.
En undersøgelse blandt magistre ansat i NGO-er viser, at 29% oplever, at det psykiske arbejdsmiljø er enten dårligt eller meget dårligt. Det tal er dobbelt så højt som gennemsnittet for alle brancher. Respondenterne peger på, at dårligt samarbejde med ledelsen, uklarhed om forventninger og opgaver har den mest negative indflydelse på det psykiske arbejdsmiljø.
Mange NGO’er bruger meget energi på at spare, og det kan medføre et dårligt arbejdsklima. Deltagerne i forløbet konstaterer, at ved at fokusere på medarbejdertrivsel i stedet, sker der en øgning i arbejdskapaciteten – og sparekniven kan gemmes væk.
Ib Hørup
Partner og direktør i Positivt Lederskab®
Hvad er NGO'er?
NGO (Non-Governmental Organizations) er en bred betegnelse for både private og frivillige organisationer inden for forskellige områder af velgørenhed. NGO’er er non-profitorganisationer, der arbejder uafhængigt af de nationale myndigheder. Det er en branche, som har stor tradition for frivillighed. Det kan give de ansatte udfordringer i forhold til at skelne mellem arbejde og frivillighed, og det kræver dygtig ledelse at navigere i det felt.
Projekt “Positivt Lederskab®” løftede arbejdslysten
Sådan forløb projektet
Forløbet har bragt min indre leder frem
Deltager i Positivt Lederskab-forløbet
Og resultaterne var tydelige. Den opfølgende GAIS-måling viste en stigning i alle 7 arbejdslystfaktorer i forhold til baselinemålingen. Det viser, at fokuseret ledelsesudvikling er med til at løfte ikke bare faktoren ledelse – det har afledte effekter på andre faktorer som fx balance og mestring, som typisk kan være udfordret i NGO-branchen.
Kilder
Ingerfair, En kortlægning af det psykosociale arbejdsmiljø i frivillige organisationer på tværs af sektorer, 2020
Altinget, Ny undersøgelse: Knap hver tredje magister i ngo-sektoren lider under dårligt arbejdsmiljø, 2018
Velliv, Positivt Lederskab – nøglen til arbejdslyst og trivsel